user_mobilelogo

Napi evangélium

Támogatás

tamogatas

Bankszámlaszámunk:

11722003-20030267

Feliratkozás hírlevélre

52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus

52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus

 

A Baross Gábor-telepi Jézus Szíve Templom hívei is csatlakoztak az immár 7. alkalommal megrendezett három napos TeSzedd – Önkéntesen a tiszta Magyarországért (http://szelektalok.hu/teszedd/#mi-az-a-teszedd) kezdeményezéshez, amelynek a szemléletformáláson túlmenően, kézzel fogható környezeti haszna is jelentős. Idén országosan 1732 ponton kétszázezer önkéntes szedte a szemetet.

A tavalyi évben Nobilis Márió atya látogatott el plébániánkra és tartott előadást a teremtésvédelemről. Szavait viccesen azzal zárta, hogy a következő alkalommal csak akkor hajlandó eljönni hozzánk, ha konkrétan teszünk is valamit a teremtett világunk védelméért. Megfogadva tanácsát az idén a plébániánkon teremtésvédelmi kört hoztunk létre, amelynek keretében havonta egyszer találkozunk. Ennek keretében egy-egy, valamely résztvevő vagy egy vendég által készített felvezető prezentáció után beszélgetünk olyan témákról (pl.: energiafelhasználásunk, közlekedésünk, vízhasználási-, táplálkozási szokásaink…), amellyel konkrétan tehetünk azért, hogy világunkat megóvjuk. A havi találkozások mellett igyekszünk közösségi szinten is megjelenni, amelynek egyik példája volt az önkéntes szemétszedés.

A résztvevők nem sajnálták az idejüket és a fáradtságot, hogy az egész heti munka és tanulás után, beáldozva vasárnap délutánjukat, együttszedjék a mások által elhagyott szemetet. Sajnos a nátha és a szombat délutántól tartó folyamatos eső megtizedelte a lelkes résztvevők sorait, de 15 elrettenthetetlen bátor hulladékharcos és gyermekeik, így is részt vettek a szemétszedésben. A rövid eligazítás, illetve az eszközök (zsákok, kesztyűk, kötözők) kiosztása után kisebb csapatokra osztódva indultak neki a portyának. A memento parki buszmegállótól a Dózsa György út irányába haladtak és tisztították meg a szeméttől a Nagytétényi-fennsík ezen területét. Sajnos, nem kellett nagyon keresgélni a szemetet. Ott volt mindenütt, de leginkább a Balatoni út mellett, ahol az autókból kidobált fémdobozos italokon kívül az óriásplakátok korábbi, otthagyott, ragasztós hirdetéseiből akadt a legtöbb. Ezenkívül azok az utak mellett akadt a legtöbb szemét, ahova autóval is be lehet hajtani (itt leginkább építési hulladék volt). Végül összesen 31 zsák szemetet és két a 90-es évekből itt hagyott hirdető táblát gyűjtött össze a kitartó csapat.

Kőhalmi Attila