user_mobilelogo

Napi evangélium

Támogatás

tamogatas

Bankszámlaszámunk:

11722003-20030267

Feliratkozás hírlevélre

52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus

52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus

 

Kedves Testvérek,

 

A képviselőtestület nevében szeretném röviden vázolni Nektek egyházközségünk anyagi helyzetét, egyben a segítségeteket kérni.

Egyházközségünk bevételei az elmúlt években jellemzően éppen fedezték a kiadásainkat, évről-évre nullszaldó körül zártunk.

 

A korábbi évek tapasztalatai alapján összeállított idei költségvetési tervhez képest idén jelentős hiányunk mutatkozik, az alábbi okok miatt:
- csökkent a perselypénz és az Önkéntes egyházi hozzájárulások – jelenleg, néhány héttel az év vége előtt, a tervezett bevételeink 67%-nál tartunk
- ennek egyik oka, hogy a külön gyűjtések idején kiestek a „szokásos bevételeink” (pl. tetőfelújításra gyűjtés ideje alatt)
- külön gyűjtés nélküli, önerős kiadásaink voltak (irodai eszközök és bútorok beszerzése, egyházmegyei szakértői díjak)

 

A nagy beruházásainkat pályázati forrásokból és külön gyűjtésekből szoktuk finanszírozni – ilyen volt idén a templomtető felújítás és a plébániai kertépítés –, de időről időre szükségesek olyan kiadások is, amelyeknél a megtakarításainkhoz kell nyúlnunk.

Emlékeztetőül gyorsan felsorolnám, milyen bevételei és kiadásai vannak egyházközségünknek.

 

Bevételeink négy csoportba oszthatók:
- perselypénz – a középső, nagy perselybe dobott pénz
- önkéntes egyházi hozzájárulás (közismert nevén egyházi adó) – ma már szinte csak átutalással kapunk ilyet, az utca-megbízottak egyre kevesebben vannak
- egyéb adományok
- és Stólapénz – központilag rögzített tarifákkal

 

Kiadásaink ezzel szemben:
- a templom és a plébánia fenntartási költségei (víz, gáz, villany, stb.)
- a plébános fizetése (teljes egészében mi fizetjük)
- a kántor, irodai alkalmazott, könyvelő fizetése
- takarítási díj
- 8 célzott, központi gyűjtés évente (a perselybevételt ezeken a hétvégéken különböző, meghatározott célokra utaljuk, nem egyházközségünk rendelkezik vele)
- egyházi szolidaritási alap befizetés (évi 320.000 Ft az ország kisebb lélekszámú plébániáinak támogatására)


Mit tehetünk?

Az idei év kiadásai indokoltak és szükségesek voltak, a hiány egy része is érthető. A perselypénz és az Önkéntes egyházi hozzájárulás bevételek növelésében kérem a segítségeteket.

Főegyházmegyénk ajánlása, hogy minden önálló keresettel rendelkező hívő nettó keresetének legalább 1%-át ajánlja fel az egyházközség javára. Számoljunk utána, vajon eleget teszünk-e ennek az ajánlásnak.

Természetesen, akinek anyagi nehézségei vannak, nyugdíjas vagy tanuló, nem kell erején felül adakoznia, ugyanígy azonban, aki teheti és akár az 1%-os ajánlás feletti hozzájárulással is tudja támogatni az egyházközséget, annak segítségét külön köszönjük. Adományainkat akár a perselybe dobva, akár csekken vagy átutalással fizetve, hetente, havonta vagy akár évente is eleget tehetünk az 1%-os ajánlásnak.

Kedves Testvérek, a képviselőtestület tiszteletteljes kérését tolmácsolom, amikor arra kérlek Titeket, hogy az előbb elhangzottak szerint gondoljátok végig, hogyan tudtok segíteni az egyházközség fenntartásában.

Isten fizesse meg adományaitokat!

 

Baksay Gergely

Gazdasági Bizottság elnöke

 

Bankszámlaszámunk:

Baross Gábor-telepi Jézus Szíve templom

OTP: 11722003-20030267