user_mobilelogo

Napi evangélium

Támogatás

tamogatas

Bankszámlaszámunk:

11722003-20030267

 

 

 

 

 

 

 

 
 
 

Esztergom-Budapest Főegyházmegye:

 

 

Szent Család Gitáros Énekkar

Minden hónap első szombatján, a Teréz-misén énekelünk gitáros énekeket.
Próba: minden kedden este 19:30 órától 21:00-ig a plébániánm (kivéve minden hónap első keddjét, amikor egyéb program miatt 20 órától lesznek).
Érd: Godányi Zoltán (Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát., 20/514-0959)

YoutTube csatornánkon zenei felvételeink meghallgathatóak.

2019. december 30-án, Szent Család ünnepén megalakult a Baross Gábor-telepi Szent Család Gitáros Énekközösség az ezennel megszűnő, eddigi Jézus Szíve Gitáros Énekkar "jogutódja"-ként, korábbi szolgálatának, tevékenységének folytatására.

Úgy érzem, az "énekközösség" elnevezés jobban kifejezi azt, amit az elmúlt évtizedek hagyományait követve megvalósítani szeretnénk: ha ketten-hárman összejövünk Jézus nevében, Neki szívünkből énekelni, Ő ott van közöttünk és mindenkit hív, bárki jöhet hozzá énekelni. Ahogy már korábban is írtam: ez nem művészeti akadémia, hanem Krisztus Titokzatos Testének egy része (egy daloló része).

Amikor 1981-ben - bátyáim biztatására - csatlakoztam a Baross Gábor telepi egyházközségben működő ifjúsági közösséghez, új élményt jelentett számomra az a szeretet, amely fogadott, hogy végre érezhettem, hogy az én személyem is fontos mások számára. Akkoriban nemcsak ez a szentírás-olvasó, imádkozó, közös programokat szervező kisközösségi forma volt újdonság a magyar egyházban, hanem a havonta ismétlődő, gitáros énekekkel kísért ifjúsági mise is. Utóbbinak - Arató Miklós atyának köszönhetően - különleges sajátossága volt, hogy a fiatalok tevékenyen részt vehettek alakításában, s nem csak a prédikáció helyén megtartott "dialógus"-okhoz való hozzászólással, hanem saját szavakkal megfogalmazott lelkiismeretvizsgálattal, közös könyörgésekkel és áldozás utáni hálaadással, sőt, a mise alaptémájának kiötlésével is. Ezekre a misékre az ifjúsági közösség tagjai egy szívvel készültek és együtt is vettek részt rajtuk, mind odaállva az oltár mellé a "házi énekkar"-ba, amit senki sem nevezett énekkarnak, csak teljes természetességgel együtt énekeltünk az Úrnak.

Idővel persze sokat változott az egész ország (és benne az Egyház) élete, új plébános atyák kerültek az egyházközség élére, a hajdani közösségi tagok megházasodtak és családot alapítottak, elköltöztek vagy papi, szerzetesi hivatást választottak, az ifjúsági közösség újabb és újabb generációi növekedtek bölcsességben és hitben, szeretetben, sokszor új utakat és új formákat találva az Egyházközség életének alakítására.

Néhány év után rám maradt a gitáros éneklés vezetése. Bár az éneklés az idők során különvált a közösségek mindennapi életétől és a gitáros "csapat" az évek alatt sokszor változott, cserélődött, mindig akadt néhány lelkes fiatal (később idősebbek is) - vagy egy-egy közösségi csoport - az egyházközségben, akinek a szívéből szóltak ezek a dalok, akikkel együtt énekeltünk, zenéltünk nem csak miséken, hanem karácsonyi és egyéb műsorok alkalmával, közös keresztútjáráskor, nyári sátras kirándulásokon, később a plébániai családos táborokban is. Templomunkban elénekeltük Sillye Jenő Keresztútját, "Kristályóriás", "Jöjj, Lángoló!" c. műveit, valamint Sillye Jenő "Jézus anyja, Mária" és Király Péter "Kezetekbe tüzet kaptatok" c. műveinek rövidített változatát, több saját szerzeményű oratóriumot ill. dalciklust, köztük egy misét és egy keresztutat; az évenkénti nagyböjti közösen énekelt keresztutunk már évtizedek óta hagyománynak tekinthető. Dalaink a legkülönbözőbb forrásból származnak: Sillye Jenő, Borka Zsolt, Dax, a Gável testvérek (és még sok-sok más szerző) dalai mellett megtalálhatók köztük a karizmatikus mozgalom hazai és külföldi dalai, esetenként taizé-i énekek és persze sok saját szerzemény is.

Jelenleg is hetente összejövünk énekpróbára azon igyekezve, hogy ez a kis csapat közös lelkiséget alakíthasson ki. Nem csak a misékre készülünk, hanem dalainkkal hétről hétre megpróbáljuk lélekben követni az egyházi év ünnepeit, időszakait, a magunk módján mind jobban kapcsolódva Krisztus Titokzatos Testéhez. Egy ilyen éneklő közösség Jézus meghívására hármas küldetést teljesít: a dalok által egyrészt a maga sajátos módján imádkozik, megszentelve mindennapjait és lélekben hordozva embertársait, másrészt a liturgia, a szentmise szebbé tételével dicsőíti Urát és szolgálja a többi hívő minél mélyebb áhitatát, szívük felemelését Istenhez, harmadrészt pedig kiállásával és örömteli énekével tanúságot tesz az Úrról, buzdítva a többieket is a Jézusban való élet mind buzgóbb megvalósítására. E hármas küldetésnek Urunk akarata szerinti teljesítése a célja a mi énekkarunknak is, elsősorban a lelkiekre helyezve a hangsúlyt: ez nem művészeti akadémia, hanem Krisztus Titokzatos Testének egyik része, ahol a zene szépsége a lelki tartalmat szolgálja.

Az énekpróbák nyitottak, bárkit szívesen látunk, aki ezekért a magasztos célokért szívesen válik Jézus eszközévé, vagy csak egyszerűen ezen az úton keresi Istenét.


Szeretettel

Godányi Zoltán